Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela

U suradnji s turističkom agencijom Cava Tours u sklopu poromocije njihove jednodnevne ture iz Dubrovnika u Crnu Goru Predstavljamo vam dragulj Crne Gore, crkvicu i otočić Gospa od Škrpjela. Smještena uz obalu Perasta u slikovitom Bokokotorskom zaljevu, u Crnoj Gori, Gospa od Škrpjela stoji kao svjedočanstvo ljudske genijalnosti i bogatog kulturnog nasljeđa. Ovaj umjetni otočić, jedan od dva u zaljevu, ima fascinantnu povijest u kojoj se isprepliću legenda, tradicija i postojani duh lokalne zajednice.

Kako je nastala?

Gospa od Škrpjela je umjetni otok nastao jedinstvenom kombinacijom bedema od stijena i namjernog potapanja starih brodova natovarenih kamenjem. Prema lokalnoj legendi, priča o otočiću datira od 22. srpnja 1452. godine kada su pomorci otkrili ikonu Gospe s Djetetom na stijeni u moru. U znak zahvalnosti za sigurnu plovidbu, ovi su pomorci započeli tradiciju polaganja kamena u zaljev nakon svakog uspješnog putovanja. S vremenom je otočić postupno izranjao iz mora, stvarajući temelje jedinstvenog kulturnog i vjerskog mjesta kakvo je danas.

Katolička crkva Gospe od Škrpjela

Središnja točka otočića je katolička crkva Gospe od Škrpjela (crnogorski: Gospa od Škrpjela). Ova crkva, najveća građevina na otočiću, prvobitno je sagrađena sredinom 15. stoljeća kao srpska pravoslavna crkva. No, 1632. godine preuzimaju ga rimokatolici. Obnovljena 1722. godine nakon potresa 1667. godine, crkva se može pohvaliti prepoznatljivim baroknim izgledom, koji karakterizira kupolasti prezbiterij i zvonik dograđen oko 1725. godine.

Unutar crkve posjetitelji su izloženi izvanrednoj zbirci umjetnina, uključujući 68 slika renomiranog baroknog umjetnika Tripa Kokolje iz Perasta iz 17. stoljeća. U središtu je desetmetarsko Kokoljino remek-djelo “Smrt Bogorodice”. U crkvi se nalaze i djela talijanskih umjetnika te ikona Gospe od Škrpjela iz 1452. godine koju je izradio Lovro Dobričević iz Kotora.

Jedinstvene tradicije

Otočić nije samo povijesno i vjersko mjesto, već i živo svjedočanstvo lokalnih tradicija. Običaj bacanja kamenja u more, koji datira iz legendarnog nastanka otočića, prakticira se i danas. Svake godine 22. srpnja mještani sudjeluju u manifestaciji fašinada, tijekom koje se svojim čamcima voze do otočića i bacaju kamenje u more čime se širi površina otoka.

Dodatna jedinstvena tradicija je fešta Fašinada, koja se održava svake godine od 1452. godine. Na ovaj dan brodovi okićeni cvijećem i natovareni kamenjem plove iz Perasta do Gospe od Škrpjela. Po dolasku, stijene se svečano bacaju u vodu, nakon čega slijedi misa u crkvi u znak zahvalnosti. Svečanosti se nastavljaju na kopnu uz glazbu, ples i slavlje.

Gospa od Škrpjela stoji ne samo kao arhitektonsko čudo u Boki kotorskoj, već i kao simbol otpornosti i odanosti lokalne zajednice. Njegova bogata povijest, isprepletena legendama i tradicijom, čini ga destinacijom koju morate posjetiti za one koji traže spoj kulturne baštine i prirodnih ljepota na crnogorskoj obali.

Promo Cava Tours: Day Tour From Dubrovnik To Montenegro

Similar Posts