Ekološka akcija čišćenja rijeke Kupe

Onečišćenje rijeka plastikom pokazalo se kao značajan ekološki problem koji predstavlja prijetnju vodenim ekosustavima i ljudskom zdravlju. Rijeke služe kao kanali za plastični otpad iz raznih izvora, kao što su urbana područja, industrije i nepravilne prakse gospodarenja otpadom. Kako plastični otpad ulazi u rijeke, prenosi se nizvodno, nakupljajući se uz riječne obale i tvoreći plutajuće mase.

Ovi plastični zagađivači ne samo da degradiraju estetsku vrijednost rijeka, već također ugrožavaju raznolik niz vrsta koje se oslanjaju na ta vodena tijela. Vodeni organizmi mogu zamijeniti plastične čestice za hranu, što dovodi do gutanja i posljedičnih zdravstvenih problema. Nadalje, kako se plastika razgrađuje u mikroplastiku, može ući u prehrambeni lanac, potencijalno dospjevši do ljudi koji konzumiraju kontaminiranu ribu i druge vodene proizvode.

Očuvanje ekosustava

Napori za smanjenje onečišćenja rijeka plastikom ključni su za očuvanje ekosustava i dobrobiti ljudi. Usvajanje učinkovitih strategija gospodarenja otpadom je najvažnije, s fokusom na smanjenje potrošnje plastike, promicanje recikliranja i poboljšanje infrastrukture za otpad. Kampanje za podizanje javne svijesti mogu educirati pojedince o štetnim utjecajima onečišćenja plastikom i potaknuti navike odgovorne potrošnje i odlaganja. Osim toga, provedba strožih propisa i politika u vezi s proizvodnjom, uporabom i odlaganjem plastike za jednokratnu upotrebu može pomoći u rješavanju problema na njegovom izvoru. Suradničke inicijative između vlada, industrije i ekoloških organizacija ključne su za razvoj sveobuhvatnih rješenja, uključujući programe čišćenja rijeka i razvoj ekološki prihvatljivih alternativa plastici. Rješavanjem plastičnog onečišćenja u rijekama možemo zaštititi te vitalne vodene putove i zaštititi osjetljivu ravnotežu vodenih ekosustava za buduće generacije.

Tijekom ekološke akcije na obalama Kupe u Sisku uklonjena je velika količina raznog otpada. Inicijativu je organizirala udruga Rendžeri – čuvari prirode Hrvatske uz podršku brenda Jamnica. Građani, volonteri i djelatnici Jamnice udružili su snage kako bi očistili priobalje rijeke Kupe, čineći okoliš ljepšim i čišćim. Ujedno su poslužili i kao podsjetnik na važnost brige za prirodu i njezino očuvanje za buduće generacije.

Hrvoje Jurković, želimo podići ekološku svijest

Hrvoje Jurković

“Želimo podići ekološku svijest i odgovornost građana uz isticanje bogatstva hrvatskih vodnih resursa, zbog čega nastavljamo s ovakvim akcijama diljem zemlje. Zahvaljujemo se volonterima, Jamnici i njihovim djelatnicima koji su se odazvali i dali doprinos čišćenje priobalja rijeke Kupe.

Ovo je dobar primjer kako udruga i tvrtka mogu surađivati prema zajedničkom cilju, a to je očuvanje okoliša, posebice na području na kojem tvrtka posluje”, izjavio je Hrvoje Jurković iz Rangera – Čuvari prirode Hrvatske.

Kao partner kampanje, Jamnica dosljedno radi na unaprjeđenju standarda zaštite okoliša, posebice kroz način proizvodnje. Njihova predanost brizi za okoliš dodatno je naglašena na njihovoj ambalaži s oznakom “Going green – manje plastike, manje emisija CO2”.

Ivan Čevra, veseli me odaziv zaposlenika

Ivan Čevra

“Drago mi je što je Jamnica dio ove akcije jer rijeka Kupa protječe i u blizini naše punionice u Pisarovini, ali i izvora naše prirodne mineralne vode Jamnice. Voda je naš najvrjedniji resurs, a zaštita vode naša je obaveza i dužnost. Uz zaštitu vode, puno napora ulažemo u zaštitu okoliša.

Tako smo ove godine napravili značajan iskorak uvođenjem ekološki prihvatljivije ambalaže: lakših PET boca i 100% recikliranih PET boca. Zahvaljujući tome na godišnjoj razini planiramo smanjiti količinu plastike za oko 900 tona, a emisiju CO2 za oko 3.470 tona što je kao da smo 870 automobila maknuli iz prometa. Također, iznimno me veseli odaziv zaposlenika jer i time pokazujemo da vodimo brigu o zaštiti prirode što je glavni fokus strategije društveno odgovornog poslovanja Jamnice“, zaključio je Ivan Čevra, predsjednik Uprave Jamnice i izvršni direktor Grupe pića unutar Fortenova grupe. Također je najavio kako će brend Jamnica i dalje sudjelovati u sličnim akcijama diljem Hrvatske.